Çok genel bir kavram olan enerji yönetimi aslında içinde birçok detay barındırıyor. İlk olarak H. James Harrington‘ın şu sözü konunun önemini bize çok iyi anlatıyor: ‘’Ölçemezseniz anlayamazsınız. Anlayamazsanız kontrol edemezsiniz. Kontrol edemezseniz daha iyiye götüremezsiniz.‘’
Enerji yönetimine başlamadan önce İlk olarak yapılması gereken mevcut durum analizidir. Mevcut durumu en iyi şekilde analiz etmemiz için de doğru datalara ulaşmamız gerekiyor. Bu noktada tüm firmaların başvurduğu yöntem anında tüm izleme noktalarına donanım maliyeti gerektiren; modem, analizör gibi elektroniksel donanımlar kurmak oluyor. Fakat artık günümüzde yapılan yapay zeka çalışmaları bize ana sayaçtan dahi çok önemli veriler elde edebileceğimizi gösterdi. İlk öncelikle ana sayaçtan ölçüme başlayarak; aylık, günlük ve saatlik tüketimlerimizi ve karşılığında oluşan enerji maliyetlerimizi analiz etmemiz gerekiyor. Evet doğru duydunuz artık yalnızca tüketimi izlemek ve analiz etmek çok eskide kaldı.
Artık enerji yönetimini uçtan uca yapabilmek için enerji maliyetlerini hatta anlık çekiş olan demandlarımızı da hesaba katmamız gerekiyor. Ana sayaçtan aldığımız verileri uygun yapay zeka algoritmalarıyla analiz ederek; doğru enerji tüketim değişkenlerini hesaba katmamız gerekiyor. Peki enerji izlememizi nasıl yapacağız? Enerji izleme, artık günümüzde Endüstri 4.0’ı konuştuğumuz bu günlerde aklımıza hemen enerji izleme yazılımlarını getirir. Çünkü enerji yönetmenin ilk adımı; enerji izlemektir. Fakat enerji izlemek maalesef tek başına anlamlı değildir.
Enerji yönetimi bilginin ve harekete geçmenin kesiştiği yerde ancak yapılabilir. Çünkü veriler anlamlandırmadığı takdirde yalnızca uzayda yer kaplar 🙂
Hadi şimdi enerji yönetimine daha yakından bakalım, Sizin için bu yazımızda genel enerji yönetimi tanımlarını izleyeceğiz
En genel tanım olarak;
‘’Enerji yönetimi, kullanımı korumak ve enerji maliyetlerini azaltmak için bir kuruluşun enerji tüketiminin proaktif ve sistematik olarak izlenmesi, kontrol edilmesi ve optimize edilmesidir.’’ (Herhangi herkes tarafından yazılan genel tanım.)
Evet yukarıdaki genel cümleye şimdi daha da yakından bakalım
Şimdi enerji yönetimine daha yakından bakalım.
Günümüzde doğal kaynakların hızla tükeniyor olması, çevre kirliliği ve iklim değişikliği bize enerji kullanımında verimliliği zorunlu hale getirmiştir. O zaman şunu biliyoruz ki enerji yönetiminin ilk şartı gereksiz enerji tüketiminin önüne geçmek.
Çoğu firmanın genel hatası maalesef enerji maliyetlerini azaltmak için yalnızca tüketimi azaltmaya çabalamasıdır. Fakat maalesef bu teknik çok eskide kaldı. Şu an aynı zamanda enerji maliyetlerini de anlık olarak izlemek enerji yönetiminin ayrılamaz bir parçası.
Günümüzde ülkemizde yıllık 1 milyon kwh üstü tüm serbest tüketiciler; her saat değişen enerji maliyetleri ile elektrik faturalarını ödüyorlar. 7/24 çalışan fabrikalar veya müşteri konforundan ödün veremeyecek hizmet sektörleri nasıl enerji maliyetlerinden tasarruf sağlayacağını maalesef bilemiyor. Fakat artık gelişmiş yapay zeka yazılımları ile saatlik enerji maliyeti tahminlerine ulaşarak; üretiminizi; vardiyalarınızı değiştirerek tüketimlerinizi düşürmeseniz dahi enerji maliyetlerini düşürebilirsiniz.
Örneğin otel ve hastaneler ütü ve çamaşırhaneleri elektriğin ucuz olduğu saatlerde çalıştırarak sanayiler öğle yemek molalarını yalnızca yarım saat öteleyerek yüzbinlerce liralık aylık tasarruf sağlayabiliyorlar. Biliyoruz ki enerji maliyeti izleyebileceğiniz çok sınırlı yazılım var fakat Apollo Pro’yu size bu noktada önererek işinizi kolaylaştırabiliriz. Mesela aşağıda Apollo’nun saatlik enerji maliyeti sayfasına bakarak enerji maliyetlerinizi azaltabilirsiniz.
Yukarıda gördüğünüz grafikte saat saat enerji maliyet tahminlerine göre maliyetlerinizi optimize edebilirsiniz.
Gelelim tüketim azaltarak maliyetlerimizi azaltmaya. Tüketim azaltmak? Tüketim nasıl azaltılır? Hepimizin aklında tek soru 🙂 Tüketim azaltabilmek için ilk öncelikle verimlilikte ne kadar yol alabileceğinizi ve verimli bir optimal tesisin tüketimini bilmeniz lazım. Bu verileri bilmeden maalesef her bir tüketim noktasını izlemek bir sonuç vermeyecektir. Neyse ki Dünya’da bu çalışmayı tarafsız bir şekilde yapıp; sektörel energy benchmarking yapan bir enerji izleme platformu mevcut. O platform da Apollo IoT Dijital Enerji Platformu.
Platformda kendi sektörünüzde ve kendi tüketim aralığınızda ortalamanın ne kadar üstünde veya altında olduğunuzu görebilmeniz mümkün. Böylelikle adım atmadan önce derin bir analiz yapma imkanı bulmuş oluyorsunuz. Unutmayın ki kendi tüketimini ürün çıktısı ve hammaddesiyle tahmin edemeyen hiçbir firma enerji yönetimini yapamaz.
Yukarıdaki grafikte de gördüğünüz üzere enerji yönetiminde ne kadar gideceğiniz yol olduğunun analizini yaparak verimsiz tüketim noktalarınızı tespit edebilirsiniz.
Enerjiyi proaktif bir şekilde izleyebilmek için çoklu bakış açısına ihtiyaç vardır. Eskiden yalnızca teknik departman mertebesinde izlenen enerji; artık tüm departmanların odak noktasıdır. Çünkü artık günümüzde enerji, yeni bir para birimidir. Proaktif bir şekilde enerji izleyerek tüm departmanlarla ortak insiyatifler ile enerjinizi anında düşürmeniz mümkün.
Enerjiyi kontrol etmek derken Reiki’den bahsediyormuşuz Şaka bir yana, enerjiyi kontrol etmek aslında enerjiyi yönetmeden önceki adımdır. Enerjiyi kontrol etmek için hem tüketimleri hem de faturalarınızı anlık olarak kontrol edip doğrulamanız gerekir. Neyi yönetçeğinize karar vermenizden bir önceki adım kontroldür.
Kendinize şu soruları sorun. Eğer bir endüstri tesisiyseniz ve Pazar günleri çalışmıyorsanız; Pazar günü yani operasyon dışı saatlerin toplamı ne kadardır. Sonuçları görünce inanamayacaksınız. Operasyonel dışı saatlerdeki kullanımlar genel olarak firmaların tüketimlerinin; %10’u ile %30’u arasını kapsamaktadır. Daha da kötü yanı çalışmadığınız Pazar günü aslında elektriğinde en ucuz, hatta neredeyse sıfıra yakın olduğu günlerdir. Bu sebeple kontrollerinizi her gün her saat özelinde yapmanız gerekmektedir.
Enerjiyi optimize etmek aslında günümüzün en önemli konularından biri. Enerjiyi optimize etmek veya diğer adıyla eniyilemenin tek yöntemi gelişmiş yapay zeka destekli bir enerji izleme yazılımına sahip olmanız. Bu enerji yazılımı sizin adınıza kararlar alır ve ekibinize ne zaman enerji tüketmeniz gerektiğini söyler. İlk öncelikle enerjinizi izlediniz ardından kontrol ettiniz ve tüm yanlış tüketim ve maliyetleri öğrenerek optimize etme imkânı elde ettiniz.
Temel enerji yönetimi nedir sorusunun cevabı bilgi ve harekete geçme gerektirir. Yalnız başına izleme hatta yalnız başına tüketim izleme buz dağının ancak görünen kısmıdır.
Enerji yönetimi, aylık enerji faturalarının izlenmesi ile başlar. İşletmenizin en büyük ana gider kalemlerinden biri olan enerji maliyetlerini kontrol etmemek veya excellerde kontrol etmek artık çok eskide kaldı. Burada yine endüstri 4.0 ‘a uygun otomatik bir şekilde enerji faturalarınızı doğrulayan ve daha avantajlı tarife olup olmadığını size gösteren Apollo portalından destek alabilirsiniz.
Yapay zeka ile sektörel benchmarking yaptıktan sonra ,Enerji performansını optimize etmek için led ampullere geçmek, yalıtım eklemek, yansıtıcı bir çatı kaplaması kurmak veya HVAC (ısıtma ve soğutma) ekipmanını iyileştirmek gibi eylem planlarına doğru karar verebilirsiniz.
Enerji yönetimi, yenilenebilir enerji hizmetlerinin devreye alınması için finansal projeksiyonlar oluşturmak ve önümüzdeki yıllarda temiz enerji tüketimi ve enerji maliyetlerini düşürmek için başka iyileştirmeler yapmak gibi daha ayrıntılı faaliyetleri de içerir. Burada bir diğer önemli konu yaptığınız yenilenebilir enerji yatırımlarının mahsuplaşmalarını doğru hesaplayarak fizibilite raporlarını çıkarabilmektir.
Maalesef ges (güneş enerjisi sistemleri) izleme yazılımları finansal raporlar vermemektedir. Fakat Apollo tek Ges mahsup hesabı yapan platformdur. Apollo kullanarak gerçekte tükettiğiniz enerjiyi ve GES sebebi ile kazancınızı ve azalttığınız karbon emisyon dataları gibi datalara ulaşabilirsiniz.
Tüm bunları yapabilmek için daha sofistike enerji yönetim programlarını tercih etmeniz gerekir. Bu programlar, gelecekteki enerji kullanımını tahmin eder ve enerji bütçelerini planlar; bu da bir şirketin stratejik karar vericilerinin, enerji yönetimi stratejisinin hedefleri ve finansal planlama ile ilişkili olmasını sağlamasına yardımcı olur.
Gelişmiş enerji yazılımları nesnelerin interneti (IoT) , gelişmiş bağlanabilirlik ve büyük verileri (big data) kullanarak bir şirketin daha iyi tesis yönetimi için gereken enerji veri analitiğinden yararlanmasına olanak tanır ve enerji tüketimi ve enerji yönetimi zorluklarının üstesinden gelinmesine yardımcı olur.
Artık işletmelerin en büyük gider kalemlerinden biri olan enerjiyi manuel veya excellerde takip etmek çok eskide kaldı. Anlık değişen maliyetler için anlık izlemeler yapıp anlık reaksiyonlar vermek gerekiyor. Dünyanın her yerinde, fiyatları, emisyon hedeflerini, mevzuatları etkileyen enerji tasarrufuna çok büyük bir ihtiyaç var.
Enerji yönetimi yalnızca küresel ısınmaya katkıda bulunan karbon emisyonlarını azaltmaya yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda giderek sınırlı olan fosil yakıtlara olan bağımlılığımızı da azaltır. iotapollo.com’a göre, enerji kullanımı bir ticari binanın en büyük işletme giderlerinden biridir. Tipik bir işletme bütçesinin yaklaşık üçte birini temsil eder ve ülkenin yıllık sera gazı emisyonlarının yaklaşık %20’sini oluşturur. Apollo IoT, ofis binalarının tükettikleri enerjinin üçte birini boşa harcadığını söylüyor.
Enerji yönetimi programları, karbon emisyonlarından kaynaklanan küresel sorunların hafifletilmesine yardımcı olmanın yanı sıra, şirketlere de fayda sağlıyor. Enerji yönetimi yazılımına sahip olmak, bir şirketin bütçesini kontrol etmeye ve bir işletmenin çalışma kabiliyetini etkileyebilecek enerji fiyatı artışlarıyla ilişkili riski azaltmaya yardımcı olur. Hizmet maliyetlerinin ve enerji verimliliğinin izlenmesi, şirketlerin daha verimli bir şekilde bütçelemesine ve genel işletme maliyetleri hakkında daha iyi bilgi edinmesine olanak tanır.
Apollo IoT’ye göre, enerji kullanımını %10 oranında azaltmak, net işletme gelirinde %1,5’luk bir artış sağlayabilir. Enerji izleme ve yönetimi, azalan kullanım ve tüketim yoluyla bir şirketin kârlılığına yalnızca maliyet tasarrufu getirmekle kalmaz, aynı zamanda bazen dalgalı olan tedarik zincirlerine daha az bağımlılık anlamına da gelebilir. Enerji yönetimi programları, şirketlerin rekabetçi tedarik yoluyla maliyetleri düşürmelerine de yardımcı olur.
Tüm bu etmenleri düşündüğümüzde, enerji yönetiminin adımlarını doğru atmak boşa giden milyonlarca liranın önüne geçebilir. Siz de Apollo IoT yazılımını edinerek enerji yönetimi eylem planlarına anında başlayabilirsiniz. Hem de hiçbir yatırım maliyeti olmadan anında entegre olun!